Jdi na obsah Jdi na menu
 


Využití

Nejčastěji se bazalka používá v kuchyni jako vynikající koření. Důvodem však není jen její chuť, ale také její pozitivní účinky na trávicí ústrojí. Dále se užívá ve formě nálevu, jako kloktadlo, nebo jako silnější nálev pro inhalaci. V neposlední řadě bývá využívána v kosmetice, případně pro aromaterapeutické účely (výroba éterických olejů).

bazalka4.jpg

Z rostlinky se obvykle používají jen lístky. Můžete je nechat celé nebo je nasekat, rozdrtit či natrhat. Bazalku používejte čerstvou, lze ji také zmrazit, usušit či zpracovat do olejů, na italské pesto nebo na vegetariánská jídla, kterým dodává tu správnou chuť. Klidně lze použít i části květů.
Výrazná chuť bazalky se znásobí tepelným zpracováním. Nebojte se ji proto využít do polévek, omáček, luštěnin, pizz, těstovin, k rybám a všem druhům masa, ať už k pečeným nebo grilovaným. Ve studené kuchyni je typická pro bylinkové octy, dresinky, marinády a saláty.